Sponsortips

Sponsortips

Sponsortips
Na het besluit om de marathon van Chicago te lopen voor CliniClowns is het niet alleen tijd voor trainen, maar ook voor het werven van sponsors. Heel veel runners gingen je voor. De ervaring leert dat met wat creativiteit en een paar doeltreffende acties je binnen ‘no-time’ het minimale sponsorbedrag op je teller hebt staan.
Het is misschien even wennen om anderen om geld te vragen, maar bedenk dat je het voor een goed doel doet: een glimlach op het gezicht van een ziek of gehandicapt kind. Je zult merken dat de meeste mensen je initiatief steunen en je graag willen sponsoren. Blijf vooral enthousiast en laat aan je sponsoren zien hoeveel werk jij verzet!
Hieronder volgen een paar handige sponsortips:
1. Zie het als een uitdaging en durf!
Neem het sponsorwerven net zo serieus als de voorbereidingen voor de marathon. Stel jezelf van te voren een doel en wees enthousiast in het behalen van dit doel. Dit zul je uitstralen tegenover je sponsors. Twijfel niet in het vragen. Je vraagt het niet voor jezelf maar voor een belangrijk doel.
actie CC 12. Maak van het sponsorwerven teamwork
Je kent meer mensen dan je denkt! Een familielid in het onderwijs? Vraag hem of haar om een sponsorloop rond de school te organiseren. Een buurman werkzaam bij een lokale supermarkt? Organiseer een inpak-actie op de drukke dagen. Maak een sponsorteam met bekenden en schakel talent in om jouw sponsorteller voor CliniClowns te laten stijgen!
3. Benader jouw privé-netwerk op een persoonlijke manier
Maak een stappenplan. Als je eerst nadenkt over wat je gaat doen, dan werkt dat beter dan willekeurig iedereen om sponsorgeld te vragen. Begin bij mensen die je goed kent en maak een scheiding tussen particulieren en bedrijven. Wees niet bang om te vragen en zorg voor een persoonlijk gesprek. Face-to-face met een pakkend verhaal werkt beter dan een algemene e-mail.
Leg op een persoonlijke manier jouw motivatie, het belang van CliniClowns uit en vraag om een concreet bedrag. Om het voor jezelf overzichtelijk te houden is het handig om een lijst samen te stellen. Houd bij wie je al hebt gevraagd, wie je nog kan vragen en wie je sponsort. Zo houd je het overzicht en weet je zeker dat je niet iemand vergeet of dubbel vraagt.
4. Maak een persoonlijke motivatie
Maak een persoonlijke motivatie en zet die op je sociale media en je eigen online marathonprofiel. Door deze motivatie lezen (on)bekende sponsoren waarom ze nu juist jou moeten sponsoren.
5. Verkoop CliniClowns-productenErik-Toet_opt
Verkoop voor extra sponsorgeld Rode Neuzen, CliniClowns knuffel TOET en CliniClowns TOET-sleutelhangers. Rode neuzen kun je bij ons inkopen voor de inkoopprijs van 25 cent per neus. Deze kan je dan vervolgens weer doorverkopen of inzetten voor een sponsoractie.
Daarnaast hebben we onze eigen CliniClowns knuffel TOET. Deze is bij de organisatie in te kopen voor €3,75 per stuk en kan je verkopen voor de minimale verkoopprijs van €7,50. Uiteraard mag je TOET ook voor meer dan €7,50 verkopen, maar dan moet je wel aangeven dat je dat doet om sponsorgeld op te halen. Wij verkopen namelijk TOET via verkooppunten in het land voor €7,50. Daarnaast is het een idee om een wervingsactie te doen, waarbij je sponsoren TOET cadeau geeft bij een minimaal sponsorbedrag van bijvoorbeeld €50,-.
Ook hebben we een CliniClowns TOET sleutelhanger. De inkoopprijs is €2,- per stuk en de verkoopprijs €3,95. Uiteraard mag je de sleutelhanger ook voor meer dan €3,95 verkopen maar dan moet je wel aangeven dat je dat doet om sponsorgeld op te halen.
6. Benader jouw zakelijke netwerk of bedrijven in de regio
Ga in je hardloopkleding langs bedrijven en neem je sponsorformulieren mee waarop ondernemers machtigingen in kunnen vullen. Zorg voor tegenprestaties in ruil voor een concrete sponsorbijdrage. Bied een bedrijf aan om hun logo op je loopshirt te drukken. Hoe langer dat logo op je shirt staat, hoe hoger de meerwaarde is voor het bedrijf. In dit shirt loop je immers na de Chicago Marathon ook al je trainingen.
Actie CC 2Plaatsen van een collectebus
Vraag bij de lokale middenstand of je in de winkel een collectebus mag plaatsen. Hier komen mensen die jou wellicht kennen en dat werkt het beste. Het is ook een idee om met lokale ondernemers een leuke actie te bedenken. Deze actie levert voor jou sponsorgeld op en voor de winkel meer aanloop. Bedenk extra acties: bijvoorbeeld voor elke gedoneerde euro verdubbelt bedrijf X het bedrag!
Tegenprestaties
Zorg voor een pakkend sponsorpakket. Wat kan jij bieden? Denk aan het bedrijfslogo op jouw loopshirt, een bedankje op je eigen Facebookpagina, een vermelding op je sponsorpagina. Overigens mogen bedrijven, dus ook de middenstand, die jou voor €1.500,- of meer sponsoren hun logo plaatsen op http://www.loopvoorcliniclowns.nl/chicago-2017/sponsor-nu/over-sponsoren
Sponsoren is fiscaal aantrekkelijk
Overigens is het niet onbelangrijk om de bedrijven te melden dat hun giften fiscaal aftrekbaar zijn. Als een bedrijf een bedrag uit een collectebus verdubbelt en het totale bedrag overmaakt als donatie, is dit gunstig qua kosten! Klik hier voor meer informatie.
7. Laat je succes zien: dit stimuleert potentiële sponsors
Mensen zijn gevoelig voor succes. Wanneer jij laat zien dat je al veel sponsoren hebt en dat het super goed met je gesponsorde bedrag gaat, zullen mensen hier vaak een bijdrage aan willen leveren. Wanneer je bijvoorbeeld door een bedrijf met een groot bedrag gesponsord wordt, kun je dit aankaarten bij andere bedrijven. Je kunt zeggen wat voor fantastisch bedrag bedrijf A heeft gesponsord en dat het helemaal geweldig zou zijn als bedrijf B mee gaat in dit bedrag! Deel je successen op Facebook en bedank mensen via je persoonlijke pagina en social media. Zorg dat je gebruik maakt van je online netwerk op bijvoorbeeld Facebook, Twitter en LinkedIn. Via deze manier bereik je veel mensen, ook mensen die je niet zo vaak spreekt.
8. Blijf contact houden met je sponsors & vergeet niet te bedanken!
Betrek sponsors bij je vorderingen in je training en houdt ze op de hoogte van je behaalde sponsorbedrag. Doe dit via Facebook, een creatieve nieuwsbrief via de mail of in een Whatsapp-groep. Leuke acties die je organiseert om geld te verzamelen, vermeld je natuurlijk ook op je pagina. Zo creëer je meer betrokkenheid bij je inzet en blijven ze het leuk vinden om je te sponsoren. Misschien komen ze hierdoor wel met ideeën om nog meer sponsorgeld op te halen!
9. Vergeet de lokale pers niet
Als je een leuke acties hebt bedacht om geld in te zamelen, is het erg slim om hier informatie over te sturen naar de lokale krant of omroep. Vaak hebben deze media de mogelijkheid om een leuk bericht over acties uit de buurt te plaatsen. Hierdoor genereer je snel bekendheid van jouw sponsoracties. Mail ons om een voorbeeld van een persbericht op te vragen.
10. Bedenk zelf creatieve acties om geld te werven
Laat je creativiteit de vrije loop en bedenk doeltreffende acties. Denk hierbij aan het geld inzamelen door sportwedstrijden, garage sales of loterijen. Dit zijn leuke acties, waarbij mensen zien dat jij je extra inzet voor CliniClowns. Voor meer inspiratie en acties kijk op: http://www.cliniclowns.nl/kom-in-actie
Een opsomming van succesvolle acties uit de voorgaande jaren:

  • Vraag een basisschool uit je buurt of waar je kinderen kent, of ze een sponsorloop willen houden. Wij kunnen je hierbij ondersteunen door middel van een sponsorlooppakket, waardoor ze er niet al teveel werk aan hebben, en een ambassadeur die voorlichting komt geven over het werk van CliniClowns.
  • Vraag supermarkten in de wijde omgeving of je de klanten mag oproepen hun statiegeldbonnetjes aan jou te doneren. Wij zullen je hiervoor van standaardposters voorzien die je kunt personaliseren.
  • Maak een mooie kaart met daarop een foto van een CliniClown en een kind, een verhaal van een ouder over het effect van CliniClowns en (handgeschreven) je eigen motivatie om mee te doen. Stuur deze kaart naar je hele omgeving.
  • Verkoop CliniClownsproducten op een braderie.
  • Organiseer een feestavond met bijvoorbeeld optredens, diner, veiling en loterij.

Heb je vragen of wil je ideeën delen? Bel of mail ons gerust, wij helpen je graag!