Ambassadeurs

Ambassadeurs

Nicole en Gerard Pauw, New York 2018 gelopen voor CliniClowns:
“2018 is voor ons een super sportief jaar! De marathon van New York komt er aan. En zonder het team om ons heen, hadden wij dit nooit zo professioneel kunnen ondernemen.We zijn alle trainers, fysiotherapeuten en de organisatie enorm dankbaar voor hun persoonlijke aandacht en betrokkenheid.
Elk schema dat op maat is gemaakt en kan worden aangepast. Elke blessure die meteen serieus wordt genomen en aangepakt (zelfs op afstand!).
Wij wilden ons inzetten voor de Cliniclowns…. Maar beseften ons niet dat daar een jaar aan top begeleiding en vrienden voor het leven bij zaten!!”

 

Karin Tomassen, New York 2016 en Chicago 2018 voor CliniClowns gelopen:
In november 2016 heb ik mijn eerste marathon gelopen voor CliniClowns in New York. Tegen iedereen zei ik “dit is eenmalig, ik wil het een keer ervaren. Ik ben wel een sporter, maar geen loper”.
Ik was echter nog niet terug of ik zei: ik ga weer! Het is zo’n onvergetelijke ervaring voor het leven. Zo’n mooie prestatie neerzetten voor zo’n mooi doel CliniClowns, dit samen met een groep te kunnen delen en met een topteam van trainers en fysiotherapeuten de marathon bereiken. Graag wilde ik nog een keer zo’n prestatie neerzetten voor CliniClowns maar nu in Chicago en nu wilde ik ook weer proberen zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de kracht van een lach. Elk kind verdient het om te lachen en te genieten.

 

Marloes Stravers en Mariëlle Maris, New York 2016 en Chicago 2018 voor CliniClowns gelopen:
“Enne hartelijk dank voor jullie ondersteuning tijdens de voorbereidingen van de marathon. Die is super!”

 

Sjaak van de Groep, New York 2016 & 2017 en Chicago 2018 voor CliniClowns gelopen:
‘Iedereen kan meedoen op zijn of haar niveau’
‘Life isn’t about waiting for the storm and rain to pass in ‘Windy City’ Chicago; it’s about learning to become a better runner in that conditions.’
Die mantra knutselde mijn hersenpan er nog uit ergens op kilometer 25 tijdens de Bank of America Chicago Marathon, oktober 2018, mijn derde marathon voor CliniClowns. Waar ik het vandaan haalde, geen idee. Het klonk wel lekker.
Ik had forse wind tegen, het regende en mijn benen waren zwaarder dan wenselijk. Ik had een paar te snelle kilometers (4:50 de kilometer) gelopen. Volhouden, dacht ik. Consolideren, af en toe een glimlach opzetten en een dik pr lopen. Dat moest ik doen. Ik leverde aan het einde wel wat minuten in, maar ik snoepte met 3:38, 53 twintig minuten van mijn pr af.
Die glimlach opzetten, ondanks de pijn, leerde ik van marathonloper Eliud Kipchoge. Hij doet dat ook. ‘De filosoof’, zoals hij wordt genoemd, zei eerder over de marathon: ,,De marathon is een metafoor voor het leven. Ik zie zoveel overeenkomsten. Onderweg kom je tegenslagen tegen. Het gaat erom hoe je daarmee omgaat. Daar schuilt de schoonheid van het onderdeel in.”
Gevoelsmatig moet ik dat geweten hebben toen ik eind 2015 het idee kreeg om als ongetraind hardloper binnen een jaar een marathon te lopen. Ik deed maandelijks verslag van mijn trainingsvorderingen in de rubriek ‘Sjaak loopt de marathon’ in AD Amersfoortse Courant. In aflevering twee lag ik al op de behandeltafel van een manueel therapeut met een lopersknie. Als een blind paard hardlopen en geen rompstabiliteitsoefeningen uitvoeren, is vragen om problemen, weet ik nu.
Ik vernam dat er een groep lopers van CliniClowns eens per maand samenkwam om in november 2016 de Marathon van New York te lopen. Een goed doel koppelen aan mijn marathontraject, dat leek me wel wat. En wellicht kon ik wat advies inwinnen over hardlopen. Ik verdiepte me in het werk van CliniClowns en keek de ontroerende film Patch Adams en was verkocht.
Het werk van ‘Medical Clowns’ omvat meer dan gekke bekken trekken en kinderen aan het lachen krijgen. Israëlisch onderzoek naar ‘Clown Therapy’  leert dat patiënten die bezoek krijgen van CliniClowns minder pijn voelen, dat stress afneemt, en dat ze minder verdoving én medicatie nodig hebben.
Voor dat doel wilde ik me wel inzetten. Het mes snijdt aan meerdere kanten. Het team van loopvoorcliniclowns.nl bestaat uit ervaren lopers, trainers en fysiotherapeuten. Alle kennis is in huis om een betere loper te worden. Professionele kennis: je krijgt een hardloopschema, tips over voeding, krachtsoefeningen, praktische tips: neem een lege fles mee het startvak in om daarin te urineren, want je vindt daar geen toiletten meer. Ik urineerde in Chicago in een fles in het startvak. Niets is fijner dan met een lege blaas starten en de hele marathon niet naar de wc te hoeven. En je loopt eerder al samen wedstrijden: de Halve van Nijkerk bijvoorbeeld en de Bridge to Bridge (tien Engelse mijl) in Arnhem.
Eens per maand kom je samen en loop je een afstand en voer je krachtsoefeningen met elkaar uit. Tijdens zo’n training zie je dat er lopers zijn van alle categorieën. Marathonlopers die finishen onder de drie uur, maar ook boven de zes uur. Dat maakt niet uit. Iedereen kan meedoen op zijn of haar niveau. Je sluit de training af met een sportlunch.
Ik liep uiteindelijk de Marathon van New York in 2016 in 4:34 en maakte het volgende filmpje:  

Ik was zo enthousiast dat ik besloot om een jaar later wederom voor CliniClowns naar New York af te reizen. Ik klokte toen 3:58. Een marathon lopen in een wereldstad met een groep lopers is verslavend, weet ik nu. Je snuift cultuur op van die stad, doet wat je leuk vindt: hardlopen, drinkt eens een borrel met een loper, en je stapelt gezamenlijk koolhydraten in een pasta-restaurant, en je deelt de vreugde van de medaille na afloop met zijn allen.
,,Happiness is only real when shared.” Daar kwam Christopher McCandless achter toen hij in zijn eentje zat te verpieteren in de wildernis van Alaska.
Ik wil in 2019 en 2020 wederom twee marathons lopen voor CliniClowns. Berlijn en Tokio. Deze marathons behoren tot de ‘Abbott World Marathon Majors.’ Net als Chicago, New York City, Londen en Boston. Loop je ze alle zes, dan behoor je tot de selecte groep lopers ‘six star finishers’ en je krijgt een mooie medaille.
Dat hoeft natuurlijk geen doel op zich te zijn. Gewoon één marathon lopen voor CliniClowns op jouw niveau is ook helemaal prima. Mocht ik in goede gezondheid blijven, dan hoop ik ze wel alle zes te lopen onder de vier uur. Voor Boston moet ik me kwalificeren. Ik moet dan onder de 3:15 uur lopen. Dat wordt een hele opgave, maar mijn eerste marathon in 2016 liep ik in 4:34, mijn laatste in 2018 in 3:38. Je kunt je als loper voor CliniClowns echt verbeteren.
Twijfel je om een marathon te lopen voor CliniClowns? Denk dan aan Emil Zatopek:
If you want to run a mile, then run a mile. If you want to experience another life, run a marathon.

Mariëlle Uitdewilligen, deelneemster in 2015:
“Wat een onvergetelijke week: ik heb er een nieuwe vriendengroep bij en kan de marathon van mijn bucketlist strepen.”

Stella Bergevoet, deelneemster in 2015
Stella liep in november 2015 haar eerste marathon. En niet alleen een marathon lopen, Stella heeft nieuwe kwaliteiten bij haarzelf ontdekt.
“Toen ik op zondag 25 januari deelnam aan de eerste informatiebijeenkomst was het überhaupt niet zeker of ik deel zou nemen aan de New York Marathon 2015. Ik had weliswaar genoeg loopervaring, dus de marathon zag ik wel zitten, maar ik zag enorm op tegen de sponsorwerving. Door de presentaties van mijn “voorgangers” en door mee te doen aan de looptraining raakte ik steeds enthousiaster en in feite had ik mijn beslissing al genomen: “ik loop voor CliniClowns”!
Vanaf dat moment draaide mijn hoofd overuren en ging ik over tot een plan van aanpak. De sponsorwerving waar ik in eerste instantie tegenop zag, bleek me gelukkig goed af te gaan. Naast de donaties van mijn familie en vrienden, die me op weg hielpen, ontstonden er leuke acties en begon mijn bedrag op te lopen. Dat gaf een fijn gevoel en daardoor kon ik me verder concentreren op het trainen en vooral kilometers maken. Ook de maandelijkse bijeenkomsten met de CliniClowns-groep waren elke keer weer een welkome afleiding. De tips en adviezen van onze coaches, de gezamenlijke looptrainingen en de heerlijke lunch daarna. Over teambuilding gesproken!
En nu zijn we ruim 8 maanden verder. Met nog minder dan een maand te gaan is het moment bijna daar. Het moment waar we met z’n allen naar uitkijken, waarvoor we keihard getraind hebben. Waarvoor we veel hebben moeten doen en laten. Met vele ups en downs, maar vooral een ontzettend leuke tijd hebben gehad.
Toen Mark mij  onlangs vroeg of ik ambassadrice van CliniClowns wilde worden, aarzelde ik geen moment en zei meteen “ja”! Vanaf 25 januari ben ik elke dag bezig met de New York Marathon voor CliniClowns. Een leven zonder kan ik me bijna niet meer voorstellen. Nu nog de laatste loodjes voor 1 november afleggen. Mijn allereerste marathonervaring houden jullie nog tegoed.  Wordt vervolgd!”

Remko Stoelinga, deelnemer New York Marathon 2014:
Remko heeft in 2014 de New York Marathon uitgelopen met het CliniClowns team. In 2013 zou Remko eigenlijk al lopen, maar toen gooide een scheurtje in zijn kuitbeen, opgelopen tijdens het honkballen, roet in het eten. Remko zal in 2015 bij meerdere trainingen aanwezig zijn als ambassadeur van het team om jullie vragen te beantwoorden en jullie te ondersteunen. Lees hieronder zijn relaas over de New York Marathon 2014:
“Daar sta ik dan. Staten Island, New York. Over enkele minuten zal het startschot klinken. Ik kijk naar rechts. Boven op een verhoging zingt een vrouw het volkslied. Ik kijk naar links, daar staat Do, ook helemaal klaar voor de start. Dan kijk ik naar voren naar die lange brug die voor mij ligt. En na die brug nog 40 lange kilometers door Brooklyn, Queens, Manhattan, The Bronx en weer Manhattan richting Central Park. De lopers van de eerste wave zijn al uit het zicht.
Dan denk ik achteruit, hoe ik 11 maanden eerder met de training ben begonnen. De training van Mark, Jaap en Bram. De vele kilometers die ik getraind heb. 16 x met de CliniClownsgroep bij elkaar geweest. Dat laatste heeft gemaakt dat we met een groep als geheel zijn vertrokken. Nu moet iedereen voor zichzelf lopen, maar ik ben ervan overtuigd dat we het allemaal gaan halen. Nog een laatste gedachte, samen bijna € 175.000 opgehaald voor CliniClowns. Wat een gigantisch bedrag, dat levert mij ook een glimlach op. Maar dan klinkt het kanon, de marathon is voor mij begonnen. Verstand op nul en lopen maar.
 Na ruim 4 uur is daar de finish. Het was zwaar, maar het was de moeite meer dan waard. Ik ben zo trots als ik die medaille omgehangen krijg. Het is de grootste en zwaarste die ik ooit gehad heb, maar wat is-ie mooi. Ik krijg het koud en een vrijwilliger geeft mij een foliedeken. Het helpt niet veel want ik ben doodop. Langzaam loop ik tussen alle vermoeide lopers naar de uitgang en dan naar het hotel. Een voor een druppelen mijn teamgenoten binnen met ieder zijn eigen verhaal. We hebben het allemaal gehaald. Even uitrusten en dan is het tijd om te feesten. Feesten in New York! 
Dit was voor mij een reis die ik nooit meer zal vergeten. Misschien loop ik nog wel een keer een marathon, maar of die net zo zal zijn als deze? Hier kwam alles samen. De stad, het team, de marathon. Het was in een woord fantastisch.”